6 Aralık 2011 Salı

Psikomotor Gelişim

Tanımı: Fiziksel büyüme, merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanmasıdır. Çocuğun büyük kas motor becerileri ve küçük kas motor becerilerini kazanması gerekir. Psikomotor gelişimin sağlıklı olması fiziksel gelişimin yanısıra zihinsel duygusal ve sosyal gelişimlerine de önemli katkı sağlar.
Psikomotor Yetenekler
  • Dikkat
  • Kuvvet
  • Denge
  • Tepki Hızı
  • Eş Güdüm ve Esneklik
Psikomotor Gelişim Aşamaları:
  1. Refleks Hareketler Dönemi (0-1)
  2. İlkel Hareketler Dönemi (1-2)
  3. Temel Hareketler Dönemi (2-6)
  4. Spor Hareketler Dönemi (7-12)
Psikomotor Gelişimde Bireysel Farklılıklar
Çocuğun gelişimi kalıtıma ve çevreye bağlıdır. Psikomotor beceriler gözle görülebilirdir. Çocukların bireysel farklılıkları vardır. ÖRN: Bir çocuk geç yürürken diğer çocuk daha erken yürümeye başlar. Bu kalıtımdan dolayı olabilir. Çünkü kalıtım, anne babadan genler yoluyla geçen özelliklerdirç Çevre ise çocuğun doğduğu andan itibaren çocuğa etki eden tüm dış uyarıcılardır. Her çocuğun çevresi ve yaşantısı farklıdır. çocuğun bulunduğu çevresel ortam önemlidir. ÖRN: Bir çocuğun daha fazla hareket etmesi motor becerilerinin gelişmiş olduğunu gösterir.
Psikomotor Gelişimin Diğer Gelişim Alanlarıyla İlişkisi
Psikomotor gelişim, beslenme, yaşam şartları, giyim ve diğer ihtiyaçlarla ilişkilidir. ÖRN: Hayat tarzları kötü olan ailelerin çocukları her yönden olumsuz etkilenir ve bu onların duygu dünyalarına yansır. Çocukların yaşadığı çevre veya ailenin çocuğa karşı tutum ve davranışları çocukların yeni motor becerileri kazanmasını etkiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder